Rutiner

Hur kan det komma sig att vi människor  känner oss så trygga med rutiner? Många pratar om att vi ska leva utanför boxen, men det är i boxen som vi mår bäst. Vi är en varelse av rutiner och om du tittar på din egen vardag kan du med all säkerhet identifiera ett flertal sådana. Vi äter samma frukost, tar samma väg till jobb och har en tendens att göra saker på samma tider. Min tanke i detta är att det är i rutiner som vi känner oss trygga då vi vet vad som händer. Vi skapar då en värld som vi är bekanta med. Vi formar med detta vår egen värld där vi känner oss trygga.

Detta kan man också identifiera inom idrotten på många plan. Mina erfarenheter kommer framförallt från hockeyn och där ser man ofta att folk har sina rutiner som de slaviskt följer. Inför varje match värmer man upp på samma sätt, klär på sig på samma sätt och har egna småsaker för sig som man alltid gör på samma sätt. Tejpar klubban på ett speciellt sätt, sätter på vänster skridsko före höger, sitter på samma ställe i omklädningsrummet. Varför gör man då detta? Min teori är att med dessa rutiner så skapar du en trygghet. Oavsett vart du spelar, i vilket lag, vilken tid på dagen eller mot vilka motståndare så skapar du alltid en trygghet. Du skapar en situation som du är bekant med, som du är trygg med, där du kan prestera. Så oavsett om det är hemmaarenan eller på andra sidan världen så skapar du samma situation.

Detta gäller även om du tex ska göra ett maxlyft på gymmet. Du gör din rutin innan lyftet för att återskapa en situation som du vill hamna i. Detta medför att du kan återskapa denna varje gång du ska utföra ditt maxlyft. Allt fokus läggs då på detta och inget annat, vilket skapar en trygghet i just denna situation vid just denna stund.

Så utöver att rutiner kan se väldigt roligt ut att titta på från utsidan så fyller de också en viktig funktion, som om du använder dem rätt kan hjälpa dig att prestera i olika situationer.

//Leopold

Kommentera gärna: