Löpning

Nu har solen börjat titta fram och man ser fler och fler som börjar träna utomhus istället för att hålla till på de mörka gymmen där många har varit hela vintern.

Utomhusträning för mig brukar absolut mest bestå av löpning och konditions träning i diverse former. Löpning har aldrig varit något som jag har gjort frivilligt. Frågar ni mig är löpning bara en enda lång plåga från första till sista steget oavsett sträcka. På sista tiden har jag dock börjat uppskatta löpning mer och mer, men jag skulle snarare beskriva det som hat kärlek.

Eftersom jag har varit aktiv med framförallt hockey så har försäsongerna ofta bestått av löpning i diverse olika former. Det är oftast en rätt intressant företeelse där man direkt efter säsong helt plötsligt ska bli både 100 meter sprinter och långdistans löpare. Framförallt med tanke på att många springer väldigt sparsamt under säsong. Detta har lett till att jag har fått diverse olika problem som förföljer mig när jag har sprungit. Knäna har spökat i form av schlatter och diverse andra smärtor, på detta har benhinnorna till och från varit ett problem och fötterna har inte heller tyckte om löpning. Varför jag har lyckats dra på mig allt detta är egentligen inte svårt att förstå och jag är absolut inte ensam om det. Problemet är att löpningen sker oregelbundet. Under is-säsong blir det väldigt sparsamt och direkt när säsongen är slut så är det väldigt sällan en uppstart fas utan man kör på som man aldrig har slutat springa.

Det jag vill ha sagt med allt detta är att det är viktigt att förstå att man inte kan börja på samma nivå i löpningen som man slutade för nästan 1 år sedan utan man måste stegra långsamt för att kroppen ska ha en möjlighet att anpassa sig till belastningen. Detta gäller även de flesta människorna. Om du inte har sprungit på en längre period så låt kroppen ta sin tid och anpassa sig till den nya belastningen. Stressa inte, det kommer ta mycket längre tid om du skadar dig.

Lycka till med löpningen :)
/Leopold

Kommentera gärna: