Bålstabilitet

När vi pratar om magmuskler tänker de flesta på sexpacket, men magen är egentligen så mycket mera. Magen eller bålen består av 4 st muskler.
 
M. rectus abdominis: Denna muskel flekterar magen, göra avståendet mellan höften och revbenen kortare
M. obliqus externus abdomnis: Denna muskel böjer bålen, drar den åt sidan samt roterar åt motsatt håll
M. obliqus internus abdominis: Denna ligger under externus. Skillnaden i funktion är att denna roterar åt samma håll
M. transversus abdominis: Detta är den djupaste, innersta muskeln av de fyra magmusklerna. Det är denna muskel som är den viktigaste gällande bålstabilitet och är den muskel som man först och främst måste lära sig kontrollera för att uppnå god bålstabilitet.
 
Bålstabilitet är således att kunna kontrollera bålen på ett bra och effektivt sätt. Många med       ryggont (lumbago) och andra smärtdiagnoser från rygg/höft har dålig bålstabilitet och har svårt att aktivera transversusmuskelaturen på ett effektivt sätt. Att en individ är vältränad och har sexpack betyder således inte att denna individ har god bålstabilitet. Bålstabilitet handlar om hur bra personen är på att kontrollera bålen och hålla denna i god position under längre tid.
Som fysioterapeut är detta något som vi ofta jobbar med och lär ut till patienter. Det handlar om att oavsett tidigare nivå börja om och lära individen att hitta, samt förstå vad den djupa magmuskelturen är och dess nytta för individen. Många idrottare och vältränade personer har inga problem att aktivera hela magen men har ofta svårt att enbart aktivera transversus abdomnins (inre magmuskelaturen) vilket ofta kan leda till följdproblem i form av ryggont. Det är viktigt att lära sig förstå skillnaden på att spänna hela magen och att spänna inre magen.

Övningar:

Den första övning jag brukar börja med är att ligga på rygg med knäna böjda. Släpp sedan vartannat knä åt sidan. Fokusera på att hålla bålen och bäckenet stilla, ingen medrörelse.

Den andra övningen är samma utgångsposition fast istället så lyfter du ena foten c:a 1 dm från golvet. Gör kontrollerade och långsamma rörelser. Inga medrörelser

Den tredje övningen handlar istället om att röra armarna. Håll de rakt upp ifrån kroppen och släpp dem sedan långsamt ner ovanför huvudet. Fokusera på att hålla svanken mot underlaget så att du inte tar ut rörelsen i ländrygg/bröstrygg utan att magen får jobba aktivt istället.

//Leopold

Kommentera gärna: