Hjärnskakning

Ibland går inte allt som planerat. Den planen du har byggt upp i huvudet kommer inte alltid att fungera. Ibland kommer livet emellan och har andra planer för dig. 
Precis innan jul fick jag min fjärde tackling mot huvudet på kort tid och har blivit tvungen att vila från all aktivitet och börja om med träningen. 

Hjärnskakningar är ett problem som har börjat komma mer och mer och i ropet nu på senaste tiden. Man har börjat förstå vidden av de skador som orsaks på  hjärnan och vad det kan leda till i det långa loppet. Chronic traumatic encephalopathy (CTE) är en av de diagnoser som kan uppkomma efter upprepade slag mot huvudet. Symtom av detta är bl.a. demens, minnesförlust, aggression,  förvirring och depression. Det svåra med denna diagnos är att det inte går att diagnostisera detta innan den drabbade ha avlidit. Just CTE har sätts hos flertalet självmord inom både ishockey och amerikansk fotboll. 

Upprepade slag mot huvudet förekommer i de allra flesta kontaktsporterna och är ett väldigt stort problem som man tidigare har blundat för och inte vågat prata om. Alla kontakt sporter har ett väldigt stort problem med just huvudet då det hos oss människor är ett väldigt utsatt område och det är väldigt svårt att skydda sig emot. Vår hjärna är inte byggd för hastiga rörelser och kraftiga smällar. Vår hjärna är väldigt rörlig innuti vårt huvudet. Den nästan "simmar" omkring. Detta innebär att när huvudet utsätts för en smäll eller en kraftig rörelse så rör sig vår hjärnan och klarar inte att absorbera kraften utan vi drabbas av en hjärnskakning. Detta leder i sin tur till skador på våra hjärnor tex blödningar. 

Kraftiga hjärnskakningar är självklart att det skadar oss. Man får en smäll och blir ofta liggande och medvetslös. Det som diskuteras mera och mera just nu är istället alla dessa små smällar som vi inom kontaktsporter utsätts för och hur det drabbar våra hjärnor. Att få upprepade smällar låter inte så bra när man tänker på det, men det har inte funnits några bevis på att det skulle leda till alvarliga skador. "Boxarhjärna" har man tidigare hört talas om och man kan tydligt se att gamla boxare har stora problem efter alla slag mot huvudet de har fått, men inom kontaktidrotter har detta sällan pratas om i de termerna. Inom tex amerikansk fotboll så finns det vissa positioner där spelarna vid varje spel, träning som match, drabbas av ett slag mot huvudet. Ta antal spel på en träning eller match, gånger antal träning och matcher, gånger antal aktiva år. Snabbt förstår man att det blir väldigt många smällar mot huvudet. 

Vad som ska göras för att förhindra detta är dock väldigt svårt. Det viktiga är, till att börja med, att informera om riskerna samt vad vi ska göra för att minska följdskadorna av slag mot huvudet. Regeländringar har tillkommit inom båda amerikansk fotboll och hockey, där man straffar tacklingar mot huvudet med hårdare straff. 
Trots detta krävs det ännu mera för att förhindra dessa skador och minska skaderisken hos oss aktiva.

För min egen räkning har jag fått flertalet tacklingar mot huvudet, dels beroende på min spelstil och dels beroende på otur. När man var liten så frågade tränare en om man kunde spela vidare vilket man självklart svarade ja på, som 10 åring. På senare år känns det som ledare blir mer och mera införstodd med riskerna att fortsätta vid skador mot huvudet och man blir istället avplockad och får inte fortsätta. Idrottare kommer aldrig erkänna att de har fått en skada om det kan leda till att de inte får fortsätta spela därför måste detta ansvar läggas på någon annan om vi någosin ska få bukt med detta problem. I NHL och elitserien finns det läkare som tar hand om detta men på lägre nivåer och inom yngre ålder krävs det att det finns uttalade ansvariga för just detta. 

Vi är påväg åt rätt håll men det behövs mera för att hjälpa idrottarna...... Det är dags att agera innan det är försent......

//Leopold

Kommentera gärna: