Stress

Stress. De senaste veckorna har jag haft sjukt mycket att göra. Flera matteprov, hockey träningar/matcher och allt annat som livet bjuder på. Jag har också lyckats vara sjuk från och till sen sista gången jag skrev här. 

Hur man hanterar stress är väldigt individuellt. Det viktigaste är att hitta hur du själv kan hantera stressen på rätt sätt för dig. Alla reagerar olika på stress och olika stress nivåer. Det brukar pratas om att man ska hitta sin peak performance. När presterar du som bäst och vilken stress har du då. Vissa prestar bäst utan stress och visa presterar bäst med maximal stress. Vad är bäst för dig? Detta är något jag själv har försökt jobba med både inom idrotten och skolan. Jag tycker om att ha en rätt så hög stress nivå för att prestera på topp. Därför försöker jag återskapa den nivån inför matcher eller prov. 

När du väl har hittat din optimala stress nivå är det viktigt att du kan skapa den själv inför viktiga situationer. I vissa fall innebär det att stressa ner medan i andra fall handlar det om att lyckas öka din stress nivå. Jag brukar försöka jobba mycket med andning för att komma in i den nivån jag vill ha. Känner jag att jag bli för stressad försök jag kontrollera andningen och på så sätt slappna av och lätta på stressen. Vill jag komma upp i stress fungerar det istället att öka andningen, nästan hyperventilerar. Detta är dock en kortsiktig lösning. Vill jag höja stressen inför ett prov brukar jag istället föröka få mig själv att förstå vikten i det jag gör. Varför är det här provet viktigt osv.

Det är alltså en balansgång med stresshantering där det handlar om att stanna på linjen och varken gå över eller under. 

//Leopold

Etiketter: träning stress sjuk

Kommentera gärna: