Knästabilitet

Ett vanligt problem som orsakar smärta och skador i knäleden är ostabila knän. Detta är ett problem som kan drabba alla. 

Det finns flera olika orskarer till att knän är ostabila och några av riskfaktorerna är

  • Tidigare knäskador
  • Kön
  • Anatomiska faktorer 
  • Ledlaxitet
Hos kvinnor ses oftast en ökad ledrörlighet (ledlaxitet) vilket leder till att kvinnor oftast drabbas av knäskador. Den ökade ledrörligheten medför också att knäna blir ostabila. 
En knäskada kan vara en väldigt ödestigen skada för idrottaren då de ofta kräver lång rehab och i vissa fall uppnås aldrig full kapacitet. Därför är det viktigt att det görs preventiva insaster mot framförallt våra ungdommar och barn så de lär sig att knästabilitet är en viktig del av preventiv träning. Vad som anses vara det bästa preventiva träningen diskuteras fram och tillbaka. Just nu lutar det åt att plymoteiskaövningar (hoppövningar) är det som det ska satsa på i preventivt syfte. Fotbollsförbundet har tagit fram ett program för sina ungdommar som implenterar detta och har med vissa styrkeövningar. Detta anser jag att flera idrotter bör ta efter.

Jag själv har ofta haft knäproblem. Jag har ökad ledlaxitet i knäna och har haft lite olika traumatiska skador mot knäna, blandannat ett uttänjt ledband. Detta har medfört att jag har åtskilliga gånger fått gå igenom rehabilitering för knäna. 

Knästabilitet är helt ärligt ofta väldigt tråkigt att genomföra och det leder då ofta till att man hoppar över det och kör istället något annat. Knästabiliteten finns dock med i alla gymövningar för ben om man tänker till. Därför brukar jag, utöver att ge rehabövningar, fokusera på att få patienten att förstå vad det innebär med knästabilitet och hur man kan jobba med det själv väldigt lätt. I alla övningar som benböj, utfall, marklyft, hoppträning, går det att jobba med stabiliteten utan att enbart fokusera på stabilitet. I dessa rörelser jobbar du med benen (knäna) och ta då tillfället iakt och studera dina knäna samtidigt som du genomför dem. Du kan då jobba med stabiliteten och rörelsemönster helt själv.

Bilderna nedan visar felaktig rörelsemönster.

Knästabilitet handlar om att knät ska röra sig "rakt" och kontrollerat utan några extra rörelser indikerar istabilitet. Tänk dig att knät ska röra sig likt en rak linje hela tiden. Om knät skakar, viker inåt elle utåt, vobblar eller går utanför den raka linjen, så är det felaktig rörelse. Försök då hålla knät rakt istället. För att kunna kontrollera detta så är det oftast bra att genomföra dessa övningar framför en spegel eller filma så du själv kan se om det är stabilt eller ej.

Sammanfattningsvis kan man säga att knästabilitet är något som är väldigt viktigt att jobba med och hålla koll på när man tränar. Knäkontroll. Gör du inte det riskerar du skador, värk och felaktiga belastningar av knäna. 

//Leopold

Kommentera gärna: