Ving Scapula

Ibland är det bra att vara fysioterapeut. Det går att rehaba sig själv när problem uppstår. Jag har, som jag sagt tidigare, problem med axeln. Jag har försökt komma på vad det kan vara och vad jag ska göra åt det. Igår hittade jag något som kan vara det som gör att smärtan uppstår. På vänster skuldra har jag vingscapula. Detta är något jag tidigare har haft eller egentligen aldrig har blivit av med. 

Vingscapula betyder att vänster skuldra inte gör som jag vill. Den hänger inte med helt enkelt. Den har svårt att göra kontrollerade rörelser. Detta har då lett till att jag istället har överbelastat höger axel vilket har lett till smärta från denna axel istället.

Vad kan man då göra åt detta?
Det handlar om att stabilisera upp skuldran och "tvinga" den jobba i rätt rörelser. En muskel som ofta är inblandad i denna problematik är serratus anterior som inte riktigt håller sin uppgift. Den har som uppgift att "dra" in skulderbladet mot bröstryggen. När den blir försvagad eller inaktiverade leder det då till att skulderbladet "sticker ut" vid rörelse=vingscapula. Det kan också vara flera muskler inblande i problematiken. 

Övningar jag brukar göra är:
Hängandes i chinsräcke små rörelser uppåt. Jobba enbart med skulderbladen i chins position
Stå i armhävningsposition och jobba med skulderrörelse. Få skulderbladet att jobba tillsammans
Utpress med hantel. Liggandes på en bänk. Håll en hantel rakt upp med armen och jobba sedan i små cirkelrörelser med rak arm
Sittandes i rodd maskin och enbart jobba med skulderbladen
Sen är det viktigt att träna hela ryggen som vanligt för att stärka upp skulderbladen

//Leopold

Etiketter: träning rehab skuldra

Kommentera gärna: