Smärta

Smärta. Vad är det för dig? Vad betyder det? Vad för knippar du det med?

Fysiologiskt är det vi har valt att klassificera som smärta en tolkning av signaler som vår kropp skickar ut. Vi möts av ett stimuli. Detta stimuli reagerar våra nervändar på och skickar signaler med nerverna till hjärnan. I hjärnan påverkas då olika centran och vi får reaktionen smärta.

Det är den enkla beskrivningen. Smärta kan vara så mycket mera. Till att börja med är smärta individuellt vilket gör det lönnlöst att jämföra smärta hos olika personer då personerna kommer tycka att olika smärta betyder olika saker.

Vissa personer har ett konstant smärt problem. Har ha vi tex diagnoser som fibromyalgi och andra långvariga skador. Dessa finns det mycket sagt om och det är väldigt komplexa anledningar till smärtan. Problemen hos dessa är ett det sällan finns en klar anledning till smärtan och finns det är den ofta svår att påverka.

Akut smärta är istället något de allra flesta (troligen alla) har känt. Detta är tex när vi slår oss, gör illa oss eller liknande. Tex ramlar. Det är ett tydligt stimuli och vi vet vad smärtan kom ifrån och varför den har uppståt. Detta är oftast övergående problem men i vissa fall kan det leda till långvarig problem i form av långvariga smärtproblem.

Var klassar vi då smärtan som uppstår i samband med träning? Vad är det för sort? Om du någon gång har tränat på någon nivå under en längre period är du troligen van vid smärta. Har du varit på en hög nivå är smärtan istället något som du har absolut största delen av tiden. Det kan vara smärta i form av träningsvärk, ledvärk, skador eller allmänt sliten. Detta är något man får lära sig leva med om man ska tävla på en hög nivå.

Smärta för mig är som en vän. Smärta är nästan alltid hos mig i någon form. Den finns alltid där och håller koll på mig. Den säger till när jag gör fel, när jag jobba för hårt eller för lite. Smärtan har alltid funnits där och kommer alltid finnas där. Pga detta tar jag väldigt sällan värktabletter eller liknande. Har jag ont är det av en anledning. Kroppen försöker prata med mig. Då tycker jag det är dumt att trycka ner den röst. Försök istället förstå varför.

En kommentar som jag har fått höra tycker jag prickar in det jag försöker säga: ”Vaknar du en dag utan smärta ska du bli orolig. Du är troligen död”  

Jag varnar er innan ni ser på bilderna. Vissa innehåller lite blod ;)

//Leopold

Etiketter: träning smärta

Kommentera gärna: