Träning och stretching

Idag blev det en mellan dag på gymmet med lite lätta axlar och bröst/armar. Måste variera in lite lättare dagar om min kropp ska hålla för att gymma varje dag ;)

Dessa dagar brukar jag också fokusera på rörlighet/stretching. Stretchingens vara eller icke vara har varit omdiskuterat på senaste tiden, inte minst inom mitt yrke. 

Det lättaste sättet att se på stretching om du frågar mig är att ställa sig frågan varför gör du det. Behöver du bli mera rörlig? Har du ont? Bara för att det ska göras? Anledningen att stretching har blivit omdiskuterade är att det är svårt att bevisa att det egentligen ger någon effekt på rörlighet. Inom medicinen handlar det om att kunna ta fram studier som visar att metoderna vi använder faktiskt fungerar mot det de ska. Om man tänker sig att man ska genomföra en studie på stretching så borde man ju bara kunna ta en population med människor och sen se på dem över tid och registrera om det blivit rörligare med stretching. Eller hur? Men så enkelt är det inte. Även om vi skulle få fram att de har blivit rörligare så måste vi tänka på möjliga mätfel (vad mäter vi), varför har de fått störe rörelseomfång och liknande. Beror det på att muskeln har blivit längre eller är det leden som har påverkats? Ni förstår listan kan göras lång. Därför är det svårt att utärdera just stretching utifrån ett medicinskt perspektiv.

Åter till frågorna. Jag anser att om du tex vill kunna utföra en frontböj i djupt läge utan problem så måste du så klart ha rörligheten för det. Det åstakommer vi då lättast genom att du dels gör frontböjen tills ditt djupaste läge samt att du jobbar med den rörligheten som brister (fötter, höfter, hamstrings). För att då kunna jobba med rörligheten är just rörlighetsträning/stretching ett väldigt bra sätt. Så i detta fall anser jag att stretching passar bra. 

Har du istället ont och vi kommer fram till att det beror på inskränkt rörlighet så anser jag att rörlighetsträning och stretching ,blandat med lite annat, är det bästa här också. 

Tittar vi istället på idrott så har jag bla sett att det diskuteras om tex anledningen att fotbollsspelare är strama i hamstrings beror på att det skyddar deras korsband. En stram muskel skyddar leden mer än vad en rörlig gör. Tänk dig muskeln som ett snöre. Ett kortare snöre tar emot fortare än vad ett längre snöre gör. Detta gör att när fotbollspelarens knä utsätts för våld den inte kan kontrollera så kommer hamstringen stoppa rörelsen tidigare än vad den annars skulle gjort (så låter teorin i alla fall). Tittar man på min sport hockey så diskuteras det istället att en kort höftböjare gör att du kommer åka fortare. Om du istället tänker dig muskeln som en gummisnodd. Gummisnodden sitter i höften. Vid varje skär vi tar kastar vi benen bakåt. Då kommer gummisnodden då töjas ut och skickar tillbaka våra ben. Detta skulle då betyda att en slappare gummisnodd tappar i denna förmåga då den inte tar emot lika fort.

På det spåret förs det också diskutioner om att en rörligare muskel inte är lika explosiv, utan att om du vill bli explosiv är det bättre att ha en stramare muskel. I alla dessa fall ovan skulle det då betyda att en rörligare muskel skull minska muskelns effekt och i vissa fall vara skadligt för idrottaren

Det jag vill få fram är att det är viktigt att analysera varför just du ska stretcha. Vad är ditt mål med stretching/rörligheten. Det anser jag vara det viktigaste när du väljer om du ska stretcha eller ej

Min stretching som jag gör för att komma i bättre position vid benböjar består blandat av övningar nedan

Skräddan (insida och rörlighet i höften)

Stretchar rumpan

Höftböjaren. Denna brukar jag också köra ut i spagat om jag verkligen vill pusha rörligheten

Baksida. Går lika bra att göra i sittande

Tittar vi då på normal svensson så har de flesta av oss antingen stilla sittande jobb är "tunga" jobb. Därför, om du har smärta eller känner dig hindrad av din orörlighet, tycker jag att du i alla fall ska börja med att prova stretcha för att se om det kan hjälpa dig i vardagen. 

Så min slutgiltiga åsikt om stretching vara eller inte vara blir....... kanske, beror på individen

//Leopold

Etiketter: träning stretchning

Kommentera gärna: