Hamstringen som aldrig vill som jag vill

Visst är det kul när man har kört rehab en längre period. Det känns bra och då känner man att det är dags att prova igen. Första km känns bra, 2,3,4 också men direkt när jag börjar närma mig km 5 så vill inte hamstringen vara med längre. Den stramar till och gör ont. Då är det bara stanna, bita i det sura äpplet och inse att jag var för snabb tillbaka och det är bara att börja om igen, för 3:e gången. 

Enda sedan Stockholm marathon i våras har hamstringen strulat. Det började under marthon efter c: 3 mil när kroppen var lagom nedkyld och enrgin var totalt slut. Då börajde smärtorna komma smygandes och efter ett tag precis innan västerbron för andra gången så var båda hamstringen helt slut och ena framsidan ville inte heller vara med längre. Men på en marathon så stannar man inte utan fortsätter trots smärtor och energi brist. 

Det är det jag får sota för nu men i slutändan var det ändå värt det. Jag hade gjort om det igen ;)

Därför består min uppärmning ofta av tre övningar för att stärka hamstring som kallas:


The extender

The diver

The glider

Dessa är bra för just hamstringsskador då de går lätt att jobba i avlastat läge vilket gör att man kan jobba framförallt excentriskt vilket muskeln tycker om. Direkt i akut skedet ska hamstring vilas och man ska ta det lugnt. När det börjar kännas bättre kan du prova att gå kortare sträckor och försöka återfå ett så normalt gång och rörelsemönster som vanligt. Försök också upprätthålla så bra rörlighet som möjligt i hamstrings under denna period.

När du sedan känns ännu bättre så börja försiktigt med övningarna ovan. Känner du minsta känsla av smärta så avbryt övningen och gå tillbaka till ett läge du inte får ont av. 

När du väl kan göra dessa övningar utan smärta så kan du långsamt återgå till din vanliga träning igen, men det gäller fortfarande att träningen inte ska göra ont. Kännder du minsta smärta så avbryt och gå tillbaka till där det inte gör ont.

Åter till mina problem så får jag ta det lite lugnt med springningen och stegra den ännu mera långsamt än vad jag har gjort nu. Rehab är alltid lika kul.....

//Leopold

Etiketter: träning rehab hamstring

Kommentera gärna: